Zondag, 21 Oktober 2018

Egels in de tuin

Menu
Kijk ook eens op


Door uw aankopen te doen bij onze sponsor bol.com helpt u ons om deze egelsite online te houden

Erinaceus europaeus

Egels in de natuur

Alles over de egelfamilie die misschien ook wel in jouw tuin woont
vindikhier.nl
Jonge egels op verkenning in de achtertuin
foto: Lars Karlsson Links
Egels wonen van nature in bosrijke gebieden. Daar kunnen ze gemakkelijk nestmateriaal vinden en zich goed verstoppen. Tegenwoordig wonen egels overal waar genoeg voedsel te vinden is en waar schuilplaatsen te vinden zijn.

Ze wonen vaak in een zelfgemaakt hol onder een heg of dicht struikgewas maar een oud konijnenhol of een plek onder een oud kippenhok in je tuin is ook mogelijk. Hij kan er jaren blijven wonen. Hij maakt er zijn nest van gras, bladeren, planten en mos.

Overdag slaapt hij meestal maar 's nachts trekt hij er op uit. Meestal doet hij dat drie keer per nacht, eerst bij de schemering, dan omstreeks middernacht en nog een keer tegen zonsopgang. Hij blijft dan gemakkelijk een paar uurtjes aktief. Hij eet insecten en slakken maar ook ander lekkers wat hij tegenkomt. Dat kan een afgevallen appel zijn maar ook een broodkorst die je voor de vogels in je tuin gelegd had.

In de herfst eet hij extra veel want in de winter slaapt hij tot het voorjaar aan toe. Hij verliest dan wel tot een derde van zijn gewicht.

vindikhier.nl