Zondag, 21 Oktober 2018

Egels in de tuin

Menu
Kijk ook eens op


Door uw aankopen te doen bij onze sponsor bol.com helpt u ons om deze egelsite online te houden

Erinaceus europaeus

Egeltjes verzorgen

Alles over de egelfamilie die misschien ook wel in jouw tuin woont
vindikhier.nl


 Links
Het verzorgen van jonge egels is lastig en tijdrovend. Als ze toevallig in een nest buiten op een geschikte plek toegedekt worden gevonden, laat ze daar dan liever en let op of de moeder terugkomt.
Jonge egels zijn nestblijvers: ze worden hulpeloos, blind en met korte zachte stekeltjes geboren. Alleen in geval van nood moeten ze door de mens worden verzorgd.

Globale leeftijdsbepaling
Geboortegewicht: 12-20 gram
Stekels wit en zacht: geboortestekels
Stekels aan basis donker en lichte top: 3 dagen
Gewicht tot 45 gram: 2 weken
Melktanden breken door: 2 weken
Gewicht 75-150 gram: 3-4 weken
Gewicht 150-175 ram: ongeveer 5 weken
Speenleeftijd: ongeveer 40 dagen (soms eerder)
Volwassen stekels, beginnend aan achterhand: 6 weken en ouder
Gewicht 300-375 gram: ongeveer 7 weken
Een volwassen egel weegt zo'n 800-1200 gram en heeft zo'n 6000 stekels op zijn rug.

Huisvesting
Jonge (baby)egels leg je op een rustige plaats in een nestje van warme zachte materialen, zoals handdoeken. Met een warmtekussen wordt het nest op ongeveer 30 graden Celsius gehouden. Niet met een warmtelamp ('biggelamp'), want dan liggen ze voortdurend in het licht!
Wat grotere dieren (200-300 gram) houd je binnen in een ruime doos met daarin als slaapvertrek een kleinere doos die je op zijn kop zet met een ingang in de korte kant. In de doos leg je wat hooi en doeken als nestmateriaal.
Egels zijn zindelijk in hun slaapvertrek: ze hebben een eigen toilet. Maak daarom de grote kooi dagelijks schoon en het slaapvertrek eenmaal per week.

Voeding
Als melkvervanger kun je gebruiken een (lactose-vrije) kunstmelk voor jonge kittens. Ook heel goed is biest van koeien of geitenmelk. Als voedsel kun je zuigelingendieet van Nutricia geven en kattenvoer uit blik.

Verzorging
Baby-egels moet je elke 3-4 uur voeren met melk. Je kunt dat druppelgewijs ingeven met bijvoorbeeld een pipetje of een spuitje.
Je voert net zo lang tot de diertjes hun kopje afwenden of in slaap vallen. na het eten de buik masseren met een vochtig watje of kietelen met een penseel.
Egeltjes van 50-70 gram kun je zuigelingendieet voeren. Controleer regelmatig het gewicht. Als ze niet of slecht groeien kun je eventueel rijstebloem toevoegen of teruggaan naar het lactosevrije melkpreparaat.

Op een leeftijd van zo'n 4 weken (80-100 gram) wordt vast voedsel (kattevoer uit blik) in lage bakjes voorgezet. Eventueel kun je nog fruit, bruin brood en rozijnen toevoegen aan het dieet. En ook nu kun je ze tevens lactosevrije melk voorzetten.

Egels van 250 gram of meer krijgen voeding voor volwassen egels: kattevoer (zowel nat voer als droge brokjes) en schoon en vers drinkwater. Heeft een gevonden egel diarree geef 'm dan maximaal 24 uur een elektrolieten-oplossing.

Uitzetten
Als een egel tenminste 700 gram weegt en geen parasieten heeft (teken, vlooien en vliegenlarven) kun je 'm uitzetten: ver weg van de snelweg in een gebied met veel hopen takken en blad om een nest te kunnen maken. de eerste dagen kun je eventueel nog wat van het vertrouwde voedsel en water klaarzetten.

Met dank aan:
 • Dierenkliniek Lemmer


 • De prille jeugd
  van Eric egel

  vindikhier.nl
  vindikhier.nl
  vindikhier.nl
  vindikhier.nl
  Eric is stout
  geweest
  en staat
  voor straf
  een kwartiertje
  in de hoek